Pasta al forno

 
 
Vegansk pasta al forno
 
4-6 portioner
 
Färsen:
1 gullök
1 vitlök
1/2 zucchini
1/2 dl röda linser
300 gram anamma vegofärs
2 burkar krossade tomater, jag använder Mutti
2 tärningar grönsaksbuljong
1 tsk basilika
1 tsk timjan
1 tsk oregano
1/2 tsk salt
peppar 
1 tsk balsamvinäger
 
Bechamelsås:
25 g mjölkfritt margarin
7 dl iMat matlagningsgrädde
2 msk vetemjöl
3/4 tsk salt
1 krm vitpeppar
 
Till monteringen:
500 gram rigatoni
100 gram spenat 
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med färsen.
1. Skala och hacka lök och vitlök. Tärna zucchinin. Stek på svag värme i olja tills löken blivit genomskinlig. 
2. Tillsätt vegofärsen och stek ytterligare några minuter. 
3. Tillsätt krossade tomater, linser, buljong, kryddor och vinäger. 
4. Låt puttra på svag värme i cirka 20 minuter medan du tillagar bechamelen.
 
5. Koka upp pastavatten och koka pastan. Minska koktiden med två minuter jämfört med det som står på paketet (11 minuter blir 9 minuter osv.). Låt pastan rinna av. 
 
6. Smält margarinet i en sås kastrull. Tillsätt mjölet  och värm på låg värme medan du rör om. 
7. Tillsätt iMat och koka upp. Låt sjuda under omrörning i minst 3 minuter. 
8. Salta och peppra. 
 
8. Börja monteringen av gratängen med att breda ut ett tunt lager bechamelsås i en ugnssäker form. Lägg ett lager pasta över.
9. Täck pastan först med ett lager färs och sprid sedan ut spenaten över färsen. Täck med ett lager med bechamelsås.
10. Lägg på ett ytterligare lager med pasta följt av den resterande färsen och bechamel.
12. Tillaga i 20 minuter på varmluft mitt i ugnen. 
 
Tips! Värm iMat en stund i microvågsugn innan du tillsätter den till kastrullen. Bechamelen går då betydligt snabbare att tillaga. 
 
 
 
Linser - Recept - Vegan - godaste - pastaalforno - spenat - vegansk - vegetariskt - vegofärs