Gudomligt god vegansk kikärt- och blomkålscurry
Kikärtor har en fantastisk nötig smak och håller sig fasta trots att de kokats en stund. De är dessutom nyttiga! Kikärtor innehåller proteiner, mineraler och kostfibrer. Blomkål sägs vara både cancerhämmande och inflammationsdämpande. Den är dessutom späckad med C-vitamin.
Om jag skulle välja en maträtt att äta varje dag så länge jag levde så skulle det vara denna gryta. Detta är en kryddig gryta som inte går att motstå. Den är het, minska kryddmängden om ni vill ha en mildare smak.
Vegansk kikärt- och blomkålscurry
4-6 portioner
1 burk kikärtor
1 blomkålshuvud
1 burk kokosmjölk
1 äpple
2 gula lökar
2 msk curry
1 tsk ingefära
1 tsk garam masala
2 tsk gurkmeja
0,75 tsk salt
1 grönsaksbuljong
4 msk mango chutney
1. Tvätta blomkålshuvudet och dela i bitar.
2. Skala och hacka lök och vitlök samt skala och tärna äpple. Stek med kryddorna i en stor gryta.
3. Tillsätt avrunna kikärtor, buljong, mango chutney, kokosmjölk och salt. Koka på svag värme under lock i cirka 15 minuter.
4. Koka jasminris.
5. Tillsätt blomkål och koka ytterligare 5-10 minuter. Smaka av.
6. Servera gärna med cashewnötter.