Vegansk kålpudding

 
 Kålpudding är svensk husmanskost i sitt esse. Fantastiskt gott och dessutom billig mat. Denna version är självfallet vegansk. Kålpudding tar tid att göra men är värt allt jobb. 
 
1 liten vitkål, cirka 1 kg
400 gram vegofärs
1 gullök
1 kokt potatis
0,5 dl ströbröd
1 dl mandelmjölk/havremjölk/sojamjölk
mjölkfritt margarin
3 dl vatten
3 msk soja
1 msk ljus sirap
1 msk grönsaksfond
1 tsk farinsocker
salt och peppar
 
1. Koka upp saltat vatten. Skär på rotstocken från vitkålen och blanchera den i vattnet i 15 minuter. 
2. Hacka en gullök. Ta upp vitkålen och låten svalna eller spola den i kallt vatten. Skär den i mindre skivor. 
3. Stek gullök och vitkål i margarin. Salta och peppra.
4. Stek 400 vegofärs i en stekpanna. Tillsätt soja, sirap och grönsaksfond. Tillsätt 3 dl vatten och låt koka upp. Ta stekpannan från värmen..
5. Blanda ströbröd och valfri mjölkfri dryck. Låt svälla. Blanda med en mosad kall potatis. 
6. Blanda ströbrödsröran med vitkålen och gullöken. 
7. Lägg hälften av vitkålsblandningen i botten av en ugnsform. Fördela sedan köttfärsröran över vitkålen. Lägg resterande vitkål på toppen. Pudra ett jämnt lager med farinsocker över puddingen. Klicka ut några margarinklickar. 
8. Tillaga i 200 grader i 45 minuter. 
 
Vegan - vardagsmat - vegetarian