Äppelpaj

 
 Jag älskar äppelpaj! Självklart gör jag en vegansk variant med mjölkfritt margarin. Denna variant är dessutom superenkel att göra. Det var några år sedan nu som jag lärde mig knepet att smälta margarinet innan man tillsätter mjölet. Det gör att man slipper allt kladd och smuldegen blir perfekt. 
 
Fyllning
4-6 äpplen
2 tsk kanel
2 tsk socker
1 krm salt
Mjölkfritt margarin till formen
 
Deg
125 g mjölkfritt margarin
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1,5 dl socker
1,5 tsk flingsalt 
 
Sätt på ugnen på 200 grader.
1. Börja med smuldegen. Smält margarinet i en kastrull på låg värme.
2. När margarinet är smält tillsätt vetemjölk, havregryn, socker och flingsalt direkt i kastrullen. Ta från värmen och rör om. 
3. Smöra en ugnssäker form med margarin.
4. Skala äpplena och skär dem i mindre bitar. Blanda äpplena med kanel, socker och salt direkt i formen. 
5. Klicka över smuldegen över äpplena och tillaga i nedre delen av ugnen på 200 grader i cirka 20 minuter tills pajen har fått en vacker färg.  
Vegan - smuldeg - vegansk - vegetarian - vegetariskt - äpplepaj