Auberginesill

 För oss sillälskare är detta ett måste på julbordet. Auberginen är förvånande lik sill i konsistensen och fungerar utmärkt som ett substitut. Denna veganska supersill håller sig i cirka en vecka i kylskåp så du kan förbereda den i god tid. Aubergine är väldigt nyttigt och innehåller både järn och andra mineraler som kalium, magnesium, koppar, kalcium och folsyra. Den är även rik på antioxidanter. 
 
Auberginesill
 
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
3 lagerblad
10 kryddpepparkorn
1 aubergine
1 rödlök
1 morot
 
1. Dela auberginen i 0.5 cm tjocka skivor. Salta och låt stå några minuter.
2. Sköj sedan av saltet och dela i lagom "sillbitar". Koka några minuter tills de fått den konsistens du önskar. 
3. Blanda ättika, socker, vatten, lagerblad i en kastrull och koka upp.
4. Skiva rödlök och morötter. Varva rödlök, morot, aubergine och kryddor i en glasburk och häll över lagen. Låt svalna.
5. Låt sillen dra över natten. Förvara i kylskåp.
 
Julmat - Vegan - aubergine - auberginesill - jul - recept - veganmat - vegansk mat - vegetarian - vegetariskt - växtbaserad