Vegansk risotto med champinjoner och saffran

 
 
 
 
Vegansk risotto ai porcini e zafferano
 
Denna underbara norditalienska rätt åt jag flera gånger i veckan under min tid i Italien. Om man gör den på klassiskt vis använder man champinjoner men kantareller går bra också bra.  Denna version är vegansk, så jag har uteslutit parmesanost och lagt till havregrädde istället. 
 
2 portioner 
 
2 dl arborioris
1/2 gullök
1/2 pkt saffran
400-500 ml buljong, grönsak eller svamp
1/2 glas vitt vin eller 1 tsk vitvinsvinäger
Färska champinjoner eller en liten burk inlagda
1 msk olivolja
1/2 dl havregrädde
bladpersilja 
 
1. Hacka löken. Stek champinjoner och lök i olja några minuter i en stekpanna utan av löken tar färg. Tillsätt riset och stek ytterligare 2-3 minuter.
2. Häll i vitt vin eller vitvinsvinäger i pannan samt buljong så att det täcker riset. Tillsätt saffran.
3. Koka sakta under omrörning i cirka 25 minuter. Tillsätt mer buljong då och då så att riset är täckt av vätska. 
4. Smaka på riset, när det är mjukt men med en kärna är det färdigt. Tillsätt havregrädde och persilja. Smaka av med salt och peppar. 
 
Risotto - Risottoaiporciniezafferano - Vegan - vegetarian - vegetariskt