Vegansk champinjonpasta

 
Denna ljuvliga pastarätt är krämig och mild i smaken med en härlig syrlighet. Den går dessutom på ett kick att göra. Servera gärna med en fräsch sallad.
 
Vegansk champinjonpasta
 
2 portioner
 
200 gram färska champinjoner
1 gullök
2 vitlöksklyftor
2 dl Oatly matlagningsgrädde
2 tsk citronsaft
 salt och peppar
1 msk hackad persilja
 olja till stekning
 
1. Koka upp pastavatten. Välj en äggfri pasta och koka enligt anvisningar på paketet. 
2. Skala och hacka lök och vitlök. Stek tills de är glansiga utan att de tar färg. Lägg sedan åt sidan.
3. Rengör och dela champinjonerna i fyra bitar. Stek i olja i en het panna tills de har fått en vacker färg. Salta och peppra.
4. Rör ihop champinjoner, lök, vitlök, havregrädde och låt koka upp. Tillsätt citronsaft, persilja och smaka av med salt och peppar.  Blanda såsen med pastan. 
 
Oatly - Pasta - Vegan - champinjoner - recept - vardagsmat - vegetariskt

Vegansk ängamat

 
Ängamat, soppornas soppa. Idag är den här soppan inte så vanlig men i äldre generationer var den betydligt vanligare. Denna soppa går utmärkte att variera med de grönsaker man har hemma. Jag tycker om bladspenat och har lagt till det i receptet även om det inte ingår i den klassiska varianten. 
 
Vegansk ängamat
 
4 portioner
 
1/2 blomkålshuvud
2-3 morötter
3 potatisar
150 gram sockerärtor
1/2 purjolök
7 dl vatten
4 dl växtbaserad mjölkdryck
1/2 dl havregrädde
2 msk vetemjöl
1 dl persilja
100 gram bladspenat
2 grönsaksbuljongtärningar
salt och peppar
 
1. Skölj och ansa blomkålen, skär i mindre bitar. Skala morötter och potatisen och skär i mindre bitar. Skiva purjolöken. 
2. Lägg grönsakerna och buljongen i en gryta fylld med vattnet. Låt koka upp och koka i 5 minuter. 
3. Blanda vetemjöl med lite av mjölken, cirka 1 dl. Tillsätt resten av mjölken och havregrädden i grytan. Koka upp.
4. Blanda i redningen du gjort och rör om.
Koka ytterligare 5 minuter.
5. Känn med potatissticka om potatisen är färdig. Tillsätt bladpersilja. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt persiljan.  
Vegan - havregrädde - recept - soppa - tips - vegetarian - vegetariskt - växtbaserad - Ängamat

Potatisbullar

 
 Potatisbullar - alla barns favorit! I denna variant har jag dessutom smugit ner kikärtor för att öka proteinhalten. Servera gärna potatisbiffarna med en sallad. Om du önskar dina potatisbullar grövre så river du potatisen istället för att använda potatispress. 
 
Potatisbullar 
 
3-4 portioner
 
1 kg potatis
2 dl kikärtor
2,5 msk kkärtsspad
0,5 dl ströbröd
1 msk maizena
0.5 tsk salt
 1 krm peppar
1 tsk olja
1 msk margarin
 
1. Sätt ugnen på 150 grader. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka dem i lättsaltat vatten tills de är mjuka.
2. Blanda ströbröd med kikärtsspad i en stor bunke och låt det svälla en stund. Mixa kikärtor och blanda ner i bunken. Tillsätt maizena, salt och peppar och blanda. 
3. Låt potatisen svalna en liten stund och pressa den sedan genom en potatispress ner i bunken. Blanda runt allt ordentligt.
4. När smeten är tillräckligt sval forma den till biffar med fuktade händer. 
5. Stek biffarna 3 minuter per sida i olja och margarin. 
6. Tillaga dem sedan i 10 minuter i ugn. 
Kikärtor - Vegan - barnmat - lättlagad mat - potatisbullar - tips - vardagsmat - vegetarian - vegetariskt