Vegansk ängamat

 
Ängamat, soppornas soppa. Idag är den här soppan inte så vanlig men i äldre generationer var den betydligt vanligare. Denna soppa går utmärkte att variera med de grönsaker man har hemma. Jag tycker om bladspenat och har lagt till det i receptet även om det inte ingår i den klassiska varianten. 
 
Vegansk ängamat
 
4 portioner
 
1/2 blomkålshuvud
2-3 morötter
3 potatisar
150 gram sockerärtor
1/2 purjolök
7 dl vatten
4 dl växtbaserad mjölkdryck
1/2 dl havregrädde
2 msk vetemjöl
1 dl persilja
100 gram bladspenat
2 grönsaksbuljongtärningar
salt och peppar
 
1. Skölj och ansa blomkålen, skär i mindre bitar. Skala morötter och potatisen och skär i mindre bitar. Skiva purjolöken. 
2. Lägg grönsakerna och buljongen i en gryta fylld med vattnet. Låt koka upp och koka i 5 minuter. 
3. Blanda vetemjöl med lite av mjölken, cirka 1 dl. Tillsätt resten av mjölken och havregrädden i grytan. Koka upp.
4. Blanda i redningen du gjort och rör om.
Koka ytterligare 5 minuter.
5. Känn med potatissticka om potatisen är färdig. Tillsätt bladpersilja. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt persiljan.  
Vegan - havregrädde - recept - soppa - tips - vegetarian - vegetariskt - växtbaserad - Ängamat